Daniëlle Origami

Verbeeten is de naam, origami is haar vak. Daniëlle gaat ver buiten de grenzen van het kraanvogeltje. Complexe lampen die prachtig zacht licht geven. Met mede-kunstenaars uit het Arnhemse circuit creëert ze basic staande lampen die heel bijzonder zijn, en het voetje van de tafellamp Day of the Triffids mag er ook zijn.

Cambium

Maartje van Deursen is een vakvrouw als het om hout gaat. Bij ons staan platte doosjes waar je iets bijzonders in kan bewaren: een brief, een foto, een ketting. Ook maakte ze héél veel wandkastjes, die ze net als de doosjes steeds van een andere houtsoort heeft gemaakt. Klap op de vuurpijl: Fingerprint – een weergaloos gemaakte wijnkast die iedere wijnliefhebber wil hebben.

Vivolli

Celine Chermin deed een kunstopleiding, was vervolgens loodgieter, kreeg 5 kinderen en deed toen een vakopleiding meubelstoffering. Ze maakt bijzondere meubels, grandioos gestoffeerd. Eye see you heet de poef, een draaistoel laat meedraaiende vierkanten zien, en er is een Celine/Esscher bankje. Een vakvrouw.

Vol+Maakt

Vol+Maakt is een samenwerking tussen Gentse designers (Valerie Bervoet, Cas Moor, Sep Verboom) en lokale sociale maakbedrijfjes die ook leerwerkbedrijf zijn. Een mooie tafel (hout/staal), een fijne eetbank en een klassiek Japans krukje zijn het resultaat. Of neem Alphons en Alphonsine, een duo bijzettafels voor binnen én buiten. Staan die voor de stevigheid nou op een betonnen voet? Nee. Dat is allemaal natuursteen, gekozen bij de kleur van het tafeltje. Tikje voor tikje kreeg dat natuursteen een cilindervorm.

Jeroen Verduijn

Een ontwerper+maker die veel op maat maakt voor zijn grote klantenkring. Dan houdt hij rekening met de gevraagde functionaliteit en met de smaakvoorkeur van de opdrachtgever. Soms maakt hij vrij werk. Omdat hij een idee heeft, dat graag uitwerkt en graag máákt. Van hem hebben we een grote tafel staan die toch licht op zijn voeten staat: familie en vrienden zijn welkom. De visueel en technisch virtuoze ‘eet’ bank past daar prima bij – maar ook bij de tafel die u al heeft.

Ernst Kühne

Ernst Kühne begint met een idee. Daar denkt hij over, daar praat hij over met zijn broer Joost of dochter Romy, en hij probeert eens wat uit. Neem de zweefstoel die uit gelijke ‘balkjes’ is opgebouwd. Of het wiegje ‘notendop’ dat uit gelijke facetten is opgebouwd. Of de kast die is gemaakt uit één basisplank en een schroef. Daar kan hij alle kanten mee op. Bij ons bouwde Ernst zijn eerste kast-met-een-hoek, die boven de entresol uitgroeit. Ook dát kan met zijn ingenieuze systeem.

Isabel Quiroga

Isabel Quiroga weet met hoe weinig meters mensen in wereldsteden het moeten doen. Klein wonen is de toekomst. Kijk maar naar het bureautje: kan je gewoon opzij rollen als je klaar bent met je werk. Isabel ontwerpt en maakt meubels die heel veel functies kunnen vervullen. Zo heeft ze een lamp die ook een miniminibureautje is met plek voor pen, telefoon, paperclips en een notitierol. Of neem de Tree Table. Een gangtafeltje. Een kaptafel. Een plek om staand te vergaderen, of om staand aan te werken. Kan allemaal.

Jacobi de Jonge

Jacobi de Jonge heeft op de Nieuwstad in het centrum van Zutphen de Potterij Zutphen. Haar vrije werk is spannend. Ze maakt grote schalen in open en omsloten vormen waarop ze werkt met kristaliserende glazuur. Die schalen lijken dieper dan ze zijn. Verder experimenteert Jacobi met kleine porceleinen lampen en vazen. Mogen wij die schalen, vazen en lampen asjeblieft in onze winkel presenteren? vroegen wij. Dat mocht.

Joost Nijhuis/indevormvan

Joost maakt met de collega’s van indevormvan/eindhoven interieurs. Dat is een markt waar werk is. Met indevormvan/denhaag ontwerpt hij meubels. Dat is voor hem een avontuur waar wij graag met hem meereizen. Joost is waus van springbokken. Wij hebben een brede ellipsvormige tafel staan – met springbokpoten. Voor een verzamelaar van spripboeken ontwierp hij een kast, bij ons staat versie twee voor boeken naar uw keuze. Gaaf werk.

Glider

Op de beurs van Keulen kwamen wij de Fransman Stephane Pallazotto tegen. Voor een fabrikant in Ivanovo/Rusland had hij 2 series ontworpen voor de Europese markt. Neo Retro en Compass. Daarop werden wij meteen verliefd. Na bijna een jaar staan ze bij ons in de winkel (primeur in de EU – voor minder doen we het niet). Een knipoog naar 50 jaar terug, mooi ontwerp, goed gemaakt.

Frida van der Poel

Frida van der Poel herken je aan gehoekte poten en scheve deurtjes. Dat zie je het beste terug in de stoel Vaclav, die in alles scheef lijkt maar gewoon goed en recht zit. Maar ook het krukje Skok staat op gehoekte poten, net als de eetstoel Prach. Vakwerk van de bovenste plank. Het kastje Telgang twijfelt of het gaat dansen of zich juist als een pasgeboren kalf schrap zet. Het is vooraal een kastje waar je iets bijzonders in bewaart.

Puik

Een klein design merk in Amsterdam dat met ontwerpers van nu stap voor stap tot een brede collectie komt. Rianne Koens woont in Istanbul, en ontwerpt eenvoudige en goedzittende fauteuils. Lex Pott ontwerpt gave bijzettafels en verrassende lampen. Fredrick Rojé staat voor variabele eetstoelen en een spannende wandplank. De simpele en eigenwijze klok is van Ilias Ernst. Puik is picky, zeggen ze zelf.

Pastoe/Radboud van Beekum

Radboud van Beekum was in de 80-er en 90-er jaren actief als ontwerper. Hij wilde naar Zutphen te verhuizen en had zin om weer meubels te maken. Daar hebben we afspraken over gemaakt. Tot verdriet van velen overleed hij in april 2020. Als eerbetoon heeft Pastoe zijn kubusstoel FM60 uit 1981 opgenomen in Pastoe Originals: een heruitgave van iconoische en tijdloze ontwerpen. We zijn er trots op dat deze stoel bij ons in de winkel staat.

LumiEus/Eugene Paashuis

Genoot lang geleden de designopleiding in Delft – en is toen iets ander gaan doen. Film, documentaires, werken met licht. Sinds een jaar of 10 timmert hij weer aan de designweg: natuurlijk met lampen, want dát is werken met licht. Technisch, spannend, speels, mooi, met een knipoog. De Peer heb je graag boven de tafel hangen. Het evenwichtswonder Naald en Draad blijft fascineren. De staande lamp Streetwise heeft 2 dimbare en goed te richten koplampen. Van een Jaguar of anderszins.

Annette Koehnen

Een vakvrouw. Weet álles van hout – en kán er ook alles mee. Reislust en leergierigheid brachten haar op plekken en onder mensen die net zó gefascineerd zijn door hout. Nu werkt ze in Nederland/Achterhoek. Ze maakte een ‘schat’ kastje met grote fijnheid en precisie, met prachtige scharniertjes en gebruik makend van – vooruit dan maar – écht goud. Bij ons staan ook twee stoelen: gelijk van ontwerp, maar verschillend in houtsoort en in houtverbindingen. Verder een ‘ingelegde’ ronde eettafel, en een bijzondere ovalen salontafel. Meubels om van te genieten.

Romy Kühne

Een jonge, veelzijdige designer. Lampen, planken, keramiek. In wat ze maakt spelen schuivende vlakken en facetten een belangrijke rol. Neem een rechthoek staal, en vouw daarvan een Tangram-plankje. Speel met meer plankjes naast en boven elkaar. Complexer zijn de stalen lampen, die in kracht toenemen als ze áán zijn. Ze zijn opgebouwd uit verschillende ruitvormen en driehoeken die aan elkaar zijn gelast. Ze maken vorm en volume, licht en schaduw. Boven tafel zorgt dat ervoor dat je graag natafelt.

David van Mameren

David van Mameren is ontwerper, timmerman, liefhebber. Van restplankjes hardhout – vaak uit sloop beschikbaar gekomen – maakt hij krukjes / bijzettafeltjes. Bij een verbouwproject bleven heel veel ladesystemen over. Die kwamen in een hoek van zijn werkplaats terecht. Op weer een andere dag dacht hij: daar ga ik een kast van bouwen. Hij ontwierp een exogeen ‘skelet’ waarin de tweedehands lades passen. Hij maakte mooie knopjes op elke la. Handwerk. Dat werd #33.

Tolhuijs

Bastiaan Tolhuijs liep tijdens zijn studie stage bij een bedrijf dat met staal werkte. Hekwerken. Hij zag ook pallets, en draadspoelen. Veel materiaal en halffabricaat bleef ‘over’. Van afval naar grondstof – van zooi naar mooi – dat was zijn gedachte. Bastiaan startte een bedrijf en ontwerpt lampen, rekken en sinds kort ook een tafel – gebruik makend van ‘afval’. Hij laat het maken door sociale werkplaatsen en in gevangenissen. Op alle dimensies duurzaam. Dat hebben we graag in onze winkel.

Lukas de Croon

Lukas woont in De Hoven – met uitzicht op Zutphen. Een ontwerper en een vakman. Hij werkt met hout, en dus alleen maar hout. Waar het hout verbonden moet worden verbindt hij het met het hele scala aan houtverbindingen. Waar hout gebogen moet worden buigt hij het met engelengeduld. Zijn ontwerptalent is groot. Stap voor stap presenteren we zijn werk. De prachtige bank was zó weg.

TEKEN

TEKEN staat voor Michael Beer en Miriam Kemperman. Over elk detail, elke lijn, elk onderdeel wordt een beslissing genomen; als het met minder kan, dan kiezen ze dáárvoor. Kijk bijvoorbeeld naar die gele stoel, waarvan zowel leuning als zitting zweven. Of de wandkast waarbij je smalle staande kasten aan 4 planken ‘rijgt’. Kijk ook eens naar die zeven kartonnen dozen om van alles in op te bergen. Ze passen in een smalle, slanke kast die als het ware tegen de muur leunt. Simpel en mooi.

Pantau/Luitgard Schultz

Luitgard Schultz maakt poëtisch werk. Trefzekere poëzie. Het meest bekend is ze om haar lampen – beter: lichtobjecten. Vaak maatwerk, en even vaak ook vrij werk. Wij presenteren enkele prachtige, sierlijke, warme vloerlampen of tafellampen – dat mag je zelf beslissen. We hebben ook twee wandkleden: hosta-bladeren die in hun herfst worden gevangen en door Luitgard worden gefixeerd op grote vliesdoeken. Bruikbaar aan de wand, of als vitrage, of als roomdivider.

Gert van Dessel

Een Belgische designer met een stevige commerciële carrière. Sinds een paar jaar weer terug naar de basis in de meest ware zin. Zijn lampen of lichtobjecten geven prachtig, helder, rustig en rustgevend licht. De wandlamp past op een vide. Of op een anders verloren plek in de kamer waar je door die lamp ineens graag gaat zitten. De zwevende lamp omarmt de mensen die rond de tafel zitten, of maakt een grote, hoge ruimte ineens weer van een meer menselijke maat.

Dutch Seating Company

Een klein bedrijf dat komt aanstormen. Opgericht door een ontwerper en een maker, en met een fabriekje in Sneek met misschien wel 10 mensen. Klein én groot. Wij zijn zeer gecharmeerd van hun Dyker 20 buismeubelen. Dat is een rebirth van een Bauhaus ontwerp uit 1936. Wij hebben een bank staan; als je goed kijkt zie ze dat er maar één sierlijke buis is – die ‘rondloopt’. De Dyker-stoel die we hebben staan is uitgevoerd met een spectaculair oker/brons velours.

Luit van der Helm

Luit van der Helm ontwerpt stoelen. Voor grote merken en fabrieken, zowel eetstoelen als fauteuils. Vaak sleutelden opdrachtgevers aan zijn ontwerp. De stoel die goed zat werd een stoel die slecht zit. Hij besloot enkele stoelen in zijn eigen omgeving te maken. Zo hield hij zijn ontwerp overeind. En die zitten zonder uitzondering ontzettend goed. Wij hebben een paar fauteuils van zijn hand. Ga maar eens zitten. Wij noemen hem de zit-professor.

Gispen

Niet de ‘oude Gispen’ (1930-1955) die door een apart bedrijf naar de particuliere markt wordt gebracht. We bedoelen het bedrijf dat voor de zakelijke markt werkt. Laat díe Gispen nu een bank hebben gemaakt die we heel geschikt vinden voor de particuliere markt. Die bovendien sinds kort ook voor 95% circulair wordt gemaakt mét inzet van 3D-techniek: de Sett CE, winnaar van de DutchDesignAward 2019 (!!!). Die wilden we wel in de winkel hebben staan, dat past bij ons. Sinds begin december 2019 zijn wij de eerste winkel die deze bank op de particuliere markt brengt.

Wildspirit

Een Vlaams handelshuis dat door de jaren heen een eigen signatuur handhaaft. Wildspirit werkt samen met ontwerpers die dezelfde passie delen: meubels van zuiver en hoogwaardig materiaal, met eenvoudige lijnen en een hoge gebruikskwaliteit. Tijdloos – inderdaad. Voor de fabricage in veelal kleine series wordt samengewerkt met bedrijven waar vakmanschap centraal staat. Geen schroeven maar houtverbindingen – heel veel handwerk. We zijn trots dat we dit kleine-maar-fijne huis in Nederland mogen introduceren.

Ochre & Red

Een klein bedrijf (winkels in Nijmegen en Arnhem) dat al jaren bestaat en vaste waarden hanteert. Accessoires en meubels uit verre landen, eerlijk geproduceerd, op basis van direct contact met ontwerpers en makers. Dat past heel goed bij het Huis met de Luiken. Die schitterende handgeweven én dubbel geweven plaids zijn van een Indiase kunstenares – naar techniek in de traditie, naar patroon heel erg anno nú. We zijn trots dat we een paar producten (plaids, kussen, een chaise longue) van Ochre & Red mogen presenteren.

Woonaccessoires

Bij Huis met de Luiken staan de meubels voorop. Toch hebben we ook woonaccessoires (lelijk woord!) – dingen die bij een inrichting horen en ook goed passen in de styling van onze winkel. Zo hebben wij prachtige plaids en kussens van Ochre en Red, fruitschalen en kapstokken van Wildspirit en Yamazaki, keramiek van Vuurwater, wandrekjes van Tolhuijs, glaskunst van David Beliën, schalen en vazen van Jacobi de Jonge, schilderijen van Marijn de Ronde, paraplubakken van Teken en Yamazaki, bijzondere wandkleden van Pantau/Luitgard Schultz en kandelaars van Teken en van Puik. Ontwerpplezier, vakmanschap en eigenzinnigheid staan ook hier voorop.