Tomas van der Werff

Hij maakt prachtige verlichting – handmade, van top tot teen. Sterker nog, hij komt ze zelf ophangen als u zo’n weergaloze Nofin verkoopt. Dat heb je met zo’n perfectionist, niks mis mee. Na meer dan 10 jaar zelfstandig aan de slag te zijn geweest als kunstenaar/maker, heeft hij sinds een tijdje ook een echte baan in de hoek van duurzaamheid. Zijn atelier/werkplaats houdt hij zeker aan, dat is veel te leuk. Gewoon kopen dus.

Tabanda

In Polen-aan-zee vind je heel veel kleine en grote bedrijven die aan de slag zijn met design. Tabanda is een club jonge designers die in hoog tempo en veel innovativiteit meubels uitdokteren en ontwerpen. Kunnen we iets met de ring van Möbius? Dat werd een koffietafel. Aluminium en staal kan je toch vouwen, en dan veel leuker dan een tractorzitting? Dat werden bijzondere en kleurrijke eetstoelen. Kunnen we een totaal ander kuipstoeltje bedenken? Ook dat kan. Met hout en metaal, de grondstoffen van hun streek.

Kokke House

Ruud Jan Kokke is een grote naam onder designers. Toch zijn z’n meeste ontwerpen vooral toegepast in musea en overheidsgebouwen. Zijn dochter+partner doen nu hun best de vele ontwerpen ook voor de particulier beschikbaar te krijgen. Veel handwerk, kleine series. Dat past bij ons, prachtig werk. We hebben gekozen voor twee eetstoelen uit de lattenserie: met en zonder leuning. Zitten gewéldig, geschikt voor natafelen.

Ignore

De starter/vormgever Julien van Hassel en de designer Marc Th van der Voorn winden er geen doekjes om: stay horny for design. In onze woorden: ze hadden genoeg van behaagzieke vormgeving met al dan niet een postmoderne knipoog. Ignore kiest voor minimalistisch design, geen tierelantijnen, veel vakmanschap. Kijk maar eens naar de Dine (eettafel) en Wrap (bijzettafel): zuivere vormen, messcherpe tafelbladen. Grafisch in zeker opzicht, maar toch ook zo geaard als ik weet niet wat.

Cambium

Maartje van Deursen is een vakvrouw als het om hout gaat. Bij ons staan platte doosjes waar je iets bijzonders in kan bewaren: een brief, een foto, een ketting. Ook maakte ze héél veel wandkastjes, die ze net als de doosjes steeds van een andere houtsoort heeft gemaakt. Klap op de vuurpijl: Fingerprint – een weergaloos gemaakte wijnkast die iedere wijnliefhebber wil hebben.

Charlie K

Kan technisch alles. Ontwerpen, vormgeven, maken. Zat in buitenreclame, nu in kunst en de bijzondere objecten. Staal en glas zijn z’n vaste wapens, een goeie stoffeerder is een vast contact. Zijn aluminium stoelen zijn niet direct stoelen, noem de ‘kleine’ stoel – de Try Angle – die wij hebben staan een object dat ruimte krijgt in de zithoek. Prachtig object, en reken maar dat je er op gaat zitten. Dan hebben we ook nog een andere Triangle (mooie film!), een salontafel met daarin glas. De Inner Circle, die we kunnen aanbieden, staat ook op een RVS driepoot met een kristalliserend glazen blad: prima tafel om aan te ontbijten in een kleine keuken, of om er je glas op te zetten – of een bos bloemen. Up to you.

Isabel Quiroga

Isabel Quiroga weet met hoe weinig meters mensen in wereldsteden het moeten doen. Klein wonen is de toekomst. Kijk maar naar het bureautje: kan je gewoon opzij rollen als je klaar bent met je werk. Isabel ontwerpt en maakt meubels die heel veel functies kunnen vervullen. Zo heeft ze een lamp die ook een miniminibureautje is met plek voor pen, telefoon, paperclips en een notitierol. Of neem de Tree Table. Een gangtafeltje. Een kaptafel. Een plek om staand te vergaderen, of om staand aan te werken. Kan allemaal.

Gerard Velthuis

Sommige makers moet je zoeken, anderen komen gewoon langs. Zo meldde zich Gerard Velthuis. Hij had zich in coronatijd gestort op het maken van 61 meubeltjes gemaakt uit platen van 61 x 61, zonder schroeven. Zo kom je de tijd wel door. Op zijn zolder mochten we voor de winkel twee setjes tafel+stoel uitzoeken. Echt zo’n setje voor in een ruime gang of overloop, of bij het raam, of in de slaapkamer. Wonderschoon. Even tussen haakjes: Gerard was bij de start van dit project 87 jaar en komt uit een lange traditie van meubels maken.

Daniëlle Origami

Verbeeten is de naam, origami is haar vak. Daniëlle gaat ver buiten de grenzen van het kraanvogeltje. Complexe lampen die prachtig zacht licht geven. Met mede-kunstenaars uit het Arnhemse circuit creëert ze basic staande lampen die heel bijzonder zijn, en het voetje van de tafellamp Day of the Triffids mag er ook zijn.

Prostoria

Een huis uit Servië. Sterk gedreven door ontwerp en vakmanschap. De stoelen zie je niet of nauwelijks in Nederland, en juist die vinden we uitzonderlijk. Los van elke traditie, los van elke design traditie: alsof ze opnieuw zijn gaan tekenen. Ze zitten goed, zijn mooi gemaakt, zijn doorzichtig en compact, vallen op zonder brutaal te zijn Die willen wij wel een plek geven.

Vivolli

Celine Chermin deed een kunstopleiding, was vervolgens loodgieter, kreeg 5 kinderen en deed toen een vakopleiding meubelstoffering. Ze maakt bijzondere meubels, grandioos gestoffeerd. Eye see you heet de poef, een draaistoel laat meedraaiende vierkanten zien, en er is een Celine/Esscher bankje. Een vakvrouw.

Witamina D

Uit dezelfde streek als Tabanda (Gdansk en achterland). Een interieurarchitect die ook instaat voor een paar lokaal gemaakte basic meubels. Wij kozen voor de 1 /2: een halve schijf van een dikke eik, gedragen door een zwarte stalen wig. Het fijne is dat inzet van dik naturel hout doorgaans ontzettend lomp is. Hier is dat niet zo. Een fijne bijzettafel waarvan de precieze maat wordt bepaald door de dikte van de eik.

Vol+Maakt

Vol+Maakt is een samenwerking tussen Gentse designers (Valerie Bervoet, Cas Moor, Sep Verboom) en lokale sociale maakbedrijfjes die ook leerwerkbedrijf zijn. Een mooie tafel (hout/staal), een fijne eetbank en een klassiek Japans krukje zijn het resultaat. Of neem Alphons en Alphonsine, een duo bijzettafels voor binnen én buiten. Staan die voor de stevigheid nou op een betonnen voet? Nee. Dat is allemaal natuursteen, gekozen bij de kleur van het tafeltje. Tikje voor tikje kreeg dat natuursteen een cilindervorm.

Romy Kühne

Een jonge, veelzijdige designer. Lampen, planken, keramiek. In wat ze maakt spelen schuivende vlakken en facetten een belangrijke rol. Neem een rechthoek staal, en vouw daarvan een Tangram-plankje. Speel met meer plankjes naast en boven elkaar. Complexer zijn de stalen lampen, die in kracht toenemen als ze áán zijn. Ze zijn opgebouwd uit verschillende ruitvormen en driehoeken die aan elkaar zijn gelast. Ze maken vorm en volume, licht en schaduw. Boven tafel zorgt dat ervoor dat je graag natafelt.

TEKEN

TEKEN staat voor Michael Beer en Miriam Kemperman. Over elk detail, elke lijn, elk onderdeel wordt een beslissing genomen; als het met minder kan, dan kiezen ze dáárvoor. Kijk bijvoorbeeld naar die gele stoel, waarvan zowel leuning als zitting zweven. Of de wandkast waarbij je smalle staande kasten aan 4 planken ‘rijgt’. Kijk ook eens naar die zeven kartonnen dozen om van alles in op te bergen. Ze passen in een smalle, slanke kast die als het ware tegen de muur leunt. Simpel en mooi.

Annette Koehnen

Een vakvrouw. Weet álles van hout – en kán er ook alles mee. Reislust en leergierigheid brachten haar op plekken en onder mensen die net zó gefascineerd zijn door hout. Nu werkt ze in Nederland/Achterhoek. Ze maakte een ‘schat’ kastje met grote fijnheid en precisie, met prachtige scharniertjes en gebruik makend van – vooruit dan maar – écht goud. Bij ons staan ook twee stoelen: gelijk van ontwerp, maar verschillend in houtsoort en in houtverbindingen. Verder een ‘ingelegde’ ronde eettafel, en een bijzondere ovalen salontafel. Meubels om van te genieten.

Frida van der Poel

Frida van der Poel herken je aan gehoekte poten en scheve deurtjes. Dat zie je het beste terug in de stoel Vaclav, die in alles scheef lijkt maar gewoon goed en recht zit: de nieuwe eigenaar van het gele stoeltje koos hem júist om die kwaliteit.. Maar ook het krukje Skok staat op gehoekte poten, net als de eetstoel Prach. Vakwerk van de bovenste plank. Het kastje Knyvall (wengé en eucalyptus) maakt alvast een reverence voor de toekomstige eigenaar. En iedereen wordt stil van Alzijdige: een 235 cm hoge open kast met geïntegreerde glaskunst van Martine Knoppers.

LumiEus/Eugene Paashuis

Genoot lang geleden de designopleiding in Delft – en is toen iets ander gaan doen. Film, documentaires, werken met licht. Sinds een jaar of 10 timmert hij weer aan de designweg: natuurlijk met lampen, want dát is werken met licht. Technisch, spannend, speels, mooi, met een knipoog. De Peer heb je graag boven de tafel hangen. Het evenwichtswonder Naald en Draad blijft fascineren. De staande lamp Streetwise heeft 2 dimbare en goed te richten koplampen. Van een Jaguar of anderszins.

Jan Franssen

Van kinds af aan vertrouwd met het vak. Midden 70-er jaren samen met Hildegard Ruberg oprichter van een woonwinkel in de binnenstad van Arnhem: interieuradvies, meubels op maat, en alles vanuit de gedachte van duurzaamheid. Het is de tijd van de Kleine Aarde, het Nationaal Isolatie Plan, en al die dingen die in de decennia daarna uit zicht raakten. Jan Franssen blijft actief als kunstenaar en meubelmaker. We zijn trots dat we werk van hem in de winkel hebben: kijk eens naar Archi, een bloedmooi tafeltje van kersenhout.

Ernst Kühne

Ernst Kühne begint met een idee. Daar denkt hij over, daar praat hij over met zijn broer Joost of dochter Romy, en hij probeert eens wat uit. Neem de zweefstoel die uit gelijke ‘balkjes’ is opgebouwd. Of het wiegje ‘notendop’ dat uit gelijke facetten is opgebouwd. Of de kast die is gemaakt uit één basisplank en een schroef. Daar kan hij alle kanten mee op. Bij ons bouwde Ernst zijn eerste kast-met-een-hoek, die boven de entresol uitgroeit. Ook dát kan met zijn ingenieuze systeem.

Pantau/Luitgard Schultz

Luitgard Schultz maakt poëtisch werk. Trefzekere poëzie. Het meest bekend is ze om haar lampen – beter: lichtobjecten. Vaak maatwerk, en even vaak ook vrij werk. Wij presenteren enkele prachtige, sierlijke, warme vloerlampen of tafellampen – dat mag je zelf beslissen. We hebben ook twee wandkleden: hosta-bladeren die in hun herfst worden gevangen en door Luitgard worden gefixeerd op grote vliesdoeken. Bruikbaar aan de wand, of als vitrage, of als roomdivider.

Johan Kleinjan

Eerst werkte Johan als werkbegeleider bij 50/50 Wood. Een kleine organisatie die erop is gericht mensen er weer bovenop te helpen. Hij bedacht meubeltjes die uit gerecyled hout – kerkbanken, schopstelen – door de mensen konden worden gemaakt. Veel van hen zijn doorgestroomd naar de arbeidsmarkt, ook naar de meubelmakers van Binthout. De tafeltjes hebben de vorm van een blad: een laurierblad, het blad van een es. Driedubbel duurzaam. Eenmaal met pensioen is Johan doorgegaan: wat te denken van een houten lamp op zonne-energie, natuurlijk gemaakt van gerecycled hout?

Tolhuijs

Bastiaan Tolhuijs liep tijdens zijn studie stage bij een bedrijf dat met staal werkte. Hekwerken. Hij zag ook pallets, en draadspoelen. Veel materiaal en halffabricaat bleef ‘over’. Van afval naar grondstof – van zooi naar mooi – dat was zijn gedachte. Bastiaan startte een bedrijf en ontwerpt lampen, rekken en sinds kort ook een tafel – gebruik makend van ‘afval’. Hij laat het maken door sociale werkplaatsen en in gevangenissen. Op alle dimensies duurzaam. Dat hebben we graag in onze winkel.

Lukas de Croon

Lukas woont in De Hoven – met uitzicht op Zutphen. Een ontwerper en een vakman. Hij werkt met hout, en dus alleen maar hout. Waar het hout verbonden moet worden verbindt hij het met het hele scala aan houtverbindingen. Waar hout gebogen moet worden buigt hij het met engelengeduld. Zijn ontwerptalent is groot. Stap voor stap presenteren we zijn werk. De prachtige bank was zó weg, net als die voorlees-troon en dat kastje van alle denkbare houtsoorten van vruchtbomen. Nou hebben we die lange, hoge eetstoel.

Gert van Dessel

Een Belgische designer met een stevige commerciële carrière. Sinds een paar jaar weer terug naar de basis in de meest ware zin. Zijn lampen of lichtobjecten geven prachtig, helder, rustig en rustgevend licht. De wandlamp past op een vide. Of op een anders verloren plek in de kamer waar je door die lamp ineens graag gaat zitten. De zwevende lamp omarmt de mensen die rond de tafel zitten, of maakt een grote, hoge ruimte ineens weer van een meer menselijke maat.

Dutch Seating Company

Een klein bedrijf dat komt aanstormen. Opgericht door een ontwerper en een maker, en met een fabriekje in Sneek met misschien wel 10 mensen. Klein én groot. Wij zijn zeer gecharmeerd van hun Dyker 20 buismeubelen. Dat is een rebirth van een Bauhaus ontwerp uit 1936. Als je goed kijkt zie ze dat er maar één sierlijke buis is – die ‘rondloopt’. De Dyker 20-stoel die we hebben staan is uitgevoerd met een spectaculair oker/brons velours. We hebben ook een heerlijk Dyker 65 bankje staan, eigen ontwerp van DSCO.

Gispen

Niet de ‘oude Gispen’ (1930-1955) die door een apart bedrijf naar de particuliere markt wordt gebracht. We bedoelen het bedrijf dat voor de zakelijke markt werkt. Laat díe Gispen nu een bank hebben gemaakt die we heel geschikt vinden voor de particuliere markt. Die bovendien sinds kort ook voor 95% circulair wordt gemaakt mét inzet van 3D-techniek: de Sett CE, winnaar van de DutchDesignAward 2019 (!!!). Die wilden we wel in de winkel hebben staan, dat past bij ons. Sinds begin december 2019 zijn wij de eerste winkel die deze bank op de particuliere markt brengt.

Ochre & Red

Een klein bedrijf (winkels in Nijmegen en Arnhem) dat al jaren bestaat en vaste waarden hanteert. Accessoires en meubels uit verre landen, eerlijk geproduceerd, op basis van direct contact met ontwerpers en makers. Dat past heel goed bij het Huis met de Luiken. Die schitterende handgeweven én dubbel geweven plaids zijn van een Indiase kunstenares – naar techniek in de traditie, naar patroon heel erg anno nú. We zijn trots dat we een paar producten (plaids, kussen, een chaise longue) van Ochre & Red mogen presenteren.